Aby rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Orzeszki ziemne( arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami, lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy. Zgodnie i informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy i orzechów